Wat is Urbex?

Wat is Urbex?

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\


Urban exploring, afgekort urbex of UE, is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Een van de meest gevonden omschrijving als het gaat over Wat is Urbex? Daarnaast kom je vaak de [ongeschreven] regel: Leave nothing but footprints, take nothing but pictures tegen.
Benieuwd naar wat Urbex fotografie nog meer is? Bekijk dan de onderstaande sfeer impressies en lees de rest van dit artikel.

 

Als eerste een kleine disclaimer: Straatfoto.eu wil met dit artikel niemand aanzetten of aansporen tot het overtreden van de wet.

 

Het fotograferen van verlaten van infrastructuur gemaakt door de mens, ook wel Urbex fotografie genoemd, is meer dan alleen het maken van foto`s op een unieke of bijzondere locatie.Het is een combinatie van fotograferen,  speurwerk, de geschiedenis en – zeker niet onbelangrijk – goed gezelschap. Dat laatste is – naast goed voor de sfeer – belangrijk als jij je begeeft in of op leegstaande en verlaten gebrouwen. Gebouwen die langere tijd leeg staan hebben al die tijd ook bloot gestaan aan de natuur. Houtwerk dat rot, ramen die gesneuveld zijn en vloeren die in onbekende staat verkeren brengen het nodig gevaar met zich mee. Het is dus niet aan te raden om alleen op pad te gaan. Mocht er onverhoopt iets verkeerd gaan is er immers niemand die je te hulp kan schieten.  Als je er dan toch alleen op uit trekt laat dan altijd een vriend of vriendin weten waar jij je bevind en zorg dat je [telefonisch] bereikbaar bent. Natuurlijk zet je tijdens je bezoek je telefoon op stil. Je wilt niet verrast worden door je favoriete liedje als ringtone terwijl je stilletjes naar binnen glipt.

 

Naast je telefoon – en uiteraard je camera als je wilt fotograferen – behoren passende kleding en goed schoeisel tot de standaard uitrusting van een urbexer. Op de meeste locaties zal de vloer bezaaid liggen met scherpe voorwerpen, stevige schoenen is dan geen overbodige luxe.  Ook zal jij je kleding moeten aanpassen je bezigheid. Een fel gele of groene, fluorescerende, jas kan misschien mooi of modieus zijn, handig is het niet als jij je in een donker hoekje wil verstoppen voor onverwachts bezoek. De kans is groot dat je veel van die donkere hoekjes of plaatsen zal vinden. Veelal is de stroomvoorziening onderbroken waardoor het donker is. Hierbij kunnen twee attributen jou helpen. Als eerste een zaklamp. Het zal je maar gebeuren, struikelen met je camera in je handen omdat je die losliggende tegel of omgebogen draadstang die uit de grond steekt over het hoofd hebt gezien. Een goede zaklamp verkleind de kans op een dergelijk risico. Bij het dragen van je camera, je waardevolste bezit dat je graag goed vasthoud, bied een lamp met hoofdband prima uitkomst. Het tweede attribuut dat niet mag ontbreken tijdens je fotografie in donkere ruimtes is je statief. Dit helpt bij het stilhouden van je camera bij het maken van foto`s met een lange sluitertijd.

 

Tijdens de urbex fotografie zal je veel gebruik maken van deze lange sluitertijden. Een lange sluitertijd zorgt er immers voor dat er langer licht op de sensor valt waardoor je toch voldoende belichting hebt voor je foto. Is de foto alsnog niet [voldoende] belicht kan je altijd met je zaklamp bijschijnen. Daarnaast gebruik je een statief als je HDR foto`s schiet. Zo een HDR of High Dynamic Range foto is een samenvoeging van 3, 5 of zelfs 7 identieke foto`s elk met een verschillende belichting.  Eenmaal samengevoegd op de computer [heb je wel software voor nodig] heb je een foto waarin zowel in de schaduwen als in de hooglichten de details naar voren komen. De kunst bij deze HDR foto`s [eigenlijk bij alle foto`s] is om zo min mogelijk trillingen te veroorzaken. Trillingen, zoals van het indrukken van de sluiterknop, kunnen voorkomen worden
door gebruik te maken van een afstandsbediening of van de zelfontspanner op je camera.

 

Uiteindelijk zal je al deze spullen ook met je mee moeten dragen. Een goede [rug] tas is hierbij een must. Zelf vind ik [zonder reclame te maken] de rugtassen van Lowepro uitermate geschikt. Na een aantal tassen geprobeerd te hebben ben ik uiteindelijk uitgekomen op de  Lowepro ProTactic 350 AW II en de Lowepro ProTactic 450 AW II. Beide tassen dragen comfortabel op je rug [eigen mening] en bieden voldoende opbergruimte voor al je materiaal. De 450 AW II zelfs nog meer dan de 350 AW II.

 

Met een goede [rug] tas, met camera en statief, alleen ben je er nog niet. Voor Urbex fotografie is een groothoeklens ten zeerste aan te raden. De ruimtes waar jij je in bevind zijn vaak niet groot of bevatten juist te veel om op 1 foto vast te kunnen leggen. Een groothoeklens – soms ook wel een breedhoeklens genoemd, omdat de lens een brede beeldhoek vastlegt. – is een lens die gewoon een heel weids beeld geeft. Als referentie het menselijk oog, dit heeft kijkhoek van zo`n 50mm, alle lenzen met een brandpuntsafstand korter is dan 35 mm zijn groothoeklenzen en leggen dus meer vast op de foto dan dat wij mensen in een oogopslag kunnen zien. Hiermee krijgen je foto`s een ruimtelijke effect. Vanzelfsprekend is het medium waar jij je foto`s opslaat, ofwel een SD-kaart onmisbaar. Een SD-kaart (Secure Digital card) is een geheugenkaart die is opgebouwd met flashgeheugen [wikipedia]. Het is aan te rade je SD-kaart net voor vertrek van je urbex locatie te wisselen en op te bergen in je tas. Op de lege SD-kaart schiet je wat extra foto`s zodat als je aangehouden mocht worden bij vertrek je niet al je foto`s kwijt bent. Zorg dat je in ieder geval voldoende lege SD-kaarten bij je hebt zodat je niet halverwege je dag moet stoppen omdat je kaart vol is. Dit zelfde geld voor je batterijen. Je zal niet de eerste fotograaf zijn die vroegtijdig moet stoppen omdat zijn of haar batterij leeg is. Zorg dus dat je voorbereid op pad gaat. Het gezegde luid niet voor niets;  Een goed begin is het halve werk.

 

En het halve werk bestaat inderdaad uit de voorbereiding. Het vinden van locaties, de route, waar parkeer je en hoe kom je binnen. En omdat de voorbereiding een groot deel van de tijd in beslag neemt zullen veel urbexers hun locaties niet zo maar delen. Daarbij komt dat als gedeelde locaties in de verkeerde handen vallen het ook de verkeerde mensen aantrekt. Helaas is niet iedereen er op uit om alleen maar foto`s te maken. Dus mocht iemand geheimzinnig doen over zijn of haar locatie, weet dan dat het niet per definitie aan jou ligt.

 

Benodigde materialen:

 

Camera [bij urbex fotografie]
Groothoeklens
statief
[Rug] tas
lichtbron [zaklamp of hoofdlamp]
reserve baterijen
reserve SD kaarten
Passende kleding
Stevige schoenen
handschoenen
Droge kleding
EHBO setje


top






Powered by: